• Anasayfa
  • Uygulamalar
  • Araştırmacılar
  • Hizmetlerimiz
  • Bil.& Lab. Alt Yapısı
  • Kul. Yazılımlar
  • İletişim

Araştırmacılar

Dr Zeynel A. FIRATOĞLU

Uzmanlık Alanları

Hidromakinalar, Turbomakinalar, Sınır Tabaka Akışlari, Araç Aerodinamiği

Dr. Yusuf IŞIKER

Uzmanlık Alanları

Isı Transferi, Yenilebilir Enerji, Non-Newtonian Akışlar

Dr. Oğuz ŞİMŞEK

Uzmanlık Alanları

Hidrrolik, Açık Kanal Akışları, Sayısal Modelleme

Dr Veysel GÜMÜŞ

Uzmanlık Alanları

Hidrrolik, Açık Kanal Akışları, Sayısal Modelleme

Endüstriye yönelik HarranCFD tarafından yapılmış örnek uygulamalar

-
Trafonun farklı çevre koşullarında termal analizi
Çift yönlü radyatör soğutma fanının performans simülasyonu
Trafonun farklı soğutma akışkanları çerçevesinde termal analizi
Dalgıç motorun termal analizi
Dalgıç pompanın performans simülasyonu
Konik çatılı beton köşkün termal analizi
11 HELEZONLU NEBATİ YAĞ PRES MAKİNASI (Faydalı Model)
YENİ BİR ENDÜSTRİYEL HAVA FRİTÖZÜ (Patent)

Endüstriye yönelik yaplabilecek iş ortaklıkları

-

Her türlü ürünün katı model tasarımı ve teknik resim çizimlerinin meydana getirilmesi

HarranCFD uzmanları sanayi kuruluşlarının kendi bünyesinde ürünlerine ait meydana getiremedikleri ürün bileşenlerinin katı modellerinin oluşturulması ve montajı ve de akabinde teknik resimlerinin hazırlanmasını açık kodlu ücretsiz yazılımlar ile meydana getirebilir. Talep doğrultusunda firma personeline yazılımlar ile ilgili eğitimlerde verilecektir.

Tüm akış ve ısı transferi uygulamalarında ürün veya sürecin optimal koşularının belirlenmesine yönelik bilgisayar destekli (CFD) akış simülasyonlarının yürütülmesi ve değerlendirilmesi

HarranCFD uzmanları sahip oldukları bilgisayar kapasitesiyle her türlü bilgisayar destekli akış (CFD) simülasyonları birebir ölçülerde gerçekleştirebilir. Uzmanlarımız her türlü pompa, türbin, kompresör, fan v.b. hidro veya turbo makinaların performans tespitine yönelik veya ürün geliştirme sürecinde gerekli tüm CFD simülasyonları yürütme ve değerlendirme açısından yeterli düzeyde tecrübe ve bilgi birikimine sahiptir. Talep doğrultusunda uzmanlarımız simülasyonların yürütülmesi yanında sonuçların detaylı değerlendirilmesi ve doğrulanması işlemlerini de gerçekleştireceklerdir. Uzmanlarımız söz konusu uygulamalar dışında yapıların rüzgar yükünün tespiti, yapıların radyasyon analizi veya herhangi bir mühendislik süreciyle ilgili CFD simülasyon süreçlerini de talep doğrultusunda yürütebilir. Harran CFD uzmanları hem süreç başında hem de süreç sonunda firma çalışanlarına gerekli eğitimleri talep doğrultusunda verecektir.

Her türlü ürünün veya sürecin hesaplama alanına dair mesh yapılarının oluşturulması.

Endüstride, firma mühendislerinin akış veya yapısal analiz simülasyonlarında karşılaştıkları en büyük zorluk hesaplama alanının tanımlanması ve bu tanımlama doğrultusunda mesh yapısının oluşturulmasıdır. HarranCFD grubunun birincil hedefi sanayi kuruluşlarının desteklenmesi olduğundan talep edilmesi durumunda, uzmanlarımız simülasyonun söz konusu en kritik sürecini yapabilir ve simülasyonun yürütülmesi aşamasını firmaya kendi yazılımlarına uygun format dosyasında devir edebilir.

Tüm endüstriyel uygulamalarda ürünün yapısal analiz simülasyonlarının yürütülmesi ve değerlendirilmesi.

HarranCFD uzmanları ürün geliştirme veya iyileştirme süreçlerinde endüstriyel her tür bileşenlerinin statik veya dinamik açıdan yapısal analizine yönelik simülasyonlarını (FEA) gerçekleştirebilir. Harran CFD uzmanları hem süreç başında hem de süreç sonunda firma çalışanlarına gerekli eğitimleri talep doğrultusunda verecektir.

Endüstriyel ürünlerin Optik 3 boyutlu tarama ve katı modellerinin oluşturulması.

HarranCFD uzmanları, GAPYENEV bünyesinde bulunan 3 boyutlu optik tarayıcılar ile her türlü makine parçasını tarayıp, katı modeller ve teknik çizimler oluşturabilmektedir.

Bilgisayar ve Laboratuvar Altyapısı

-

Rüzgar Tüneli(Çöl Varanı)

450*1000*2000mm^3 test odası. 0-45m/s(0-162km/h) aralığında serbest akış hızı. Türbülalans Şiddeti<%0.7

Rüzgar Tüneli(Çöl Varanı)

128 GB ECC DDR4 (8 x 16 GB 2133 mHz DDR4) ile 2 x Intel Xeon E5-2670 v3 (20 x) içeren yüksek performanslı bir Bilgi İşlem Merkezi

✶ Kapasite ve büyüklük açısından Türkiye’de ilk üçü girebilecek rüzgâr tünelinin tasarım ve imalat sürecindeki mühendislik desteği grubumuz tarafından gerçekleştirilmiştir.

✶ Rüzgâr tüneli test odasının kesit alanı her türlü hareketsiz yapının (bina, güneş paneli, baca, güneş enerjisi santrali ve benzeri) rüzgâr yükünü ölçebilmemize olanak vermektedir

✶ Rüzgâr tünelinin test odasında sağladığı rüzgâr hızı aralığı her türlü araç veya araç bileşeninin aerodinamik performansını ölçmeye olanak tanımaktadır.

✶ Sizlerde akademik çalışmalarınızda veya endüstriyel AR-GE faaliyetlerinde her türlü hareketli veya hareketsiz yapılar ve araçlar etrafındaki ısı-akış karakteristiklerinin ölçümüne yönelik talepte bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız talebinize en kısa sürede cevap verecektir.

Harran Üniversitesi Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi

128 GB ECC DDR4 (8 x 16 GB 2133 mHz DDR4) ile 2 x Intel Xeon E5-2670 v3 (20 x) içeren yüksek performanslı bir Bilgi İşlem Merkezi

Harran Üniversitesi Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi

128 GB ECC DDR4 (8 x 16 GB 2133 mHz DDR4) ile 2 x Intel Xeon E5-2670 v3 (20 x) içeren yüksek performanslı bir Bilgi İşlem Merkezi

✶HarranCFD akış alanın; mesh tasarımı, simülasyonların yürütülme ve değerlendirilmesi süreçlerini HarranHPC alt yapısını kullanarak tamamen açık kodlu ücretsiz yazılımlar ile gerçekleştirmektedir.

✶Sizlerde akademik çalışmalarınızda veya endüstriyel AR-GE faaliyetleri için HarranHPC Merkezinde alan tahsisinde bulunabilirsiniz.

✶Yazlım konusunda lisans sorunları yaşıyorsanız. Uzmanlarımız alternatif açık kodlu ücretsiz yazılımları tespit edip HarranHPC alt yapısına yükleyebilir.

✶HarranHPC’nin en önde gelen misyonlarından biri; ülkemizde ücretsiz açık kodlu yazılımları yaygınlaştırarak, endüstrimizin yüksek yazılım lisans maliyetleri konusunda yaşadıkları sorunları minimize etmektir.

Kullanılan yazılımlar

-

OpenFOAM, 2004 yılından beri öncelikle OpenCFD Ltd tarafından yayınlanan ve geliştirilen ücretsiz, açık kaynaklı bir CFD yazılımıdır. Hem ticari hem de akademik kuruluşlardan, mühendislik ve bilimin çoğu alanında geniş bir kullanıcı tabanına sahiptir. OpenFOAM, kimyasal reaksiyonlar, türbülans ve ısı transferi gibi karmaşık akışkan akışlarından akustik, katı mekanik ve elektromanyetiklere kadar her şeyi çözmek için geniş bir özellik yelpazesine sahiptir.

HarranCFD grubu hesaplamalı akışkanlar dinamiği simülasyonları OpenFoam aracılığıyla yürütmektedir. OpenFoam’mun tüm versiyonları HarranHPC’de alt yapısına kurulmuştur. Sizlerde alan tahsisinde bulanabilir ve kullanabilirsiniz. Grubumuz bu husus da gereken tüm destekleri size sağlayacaktır

SALOME, sayısal oluşturma için genel bir Öncesi ve Sonrası İşleme platformu sunan, açık kaynaklı bir yazılımdır. Yeniden oluşturmadan önce oluşturulmuş ve esnek bir mimariye dayanmaktadır. SALOME , CAD modelinin tasarımı, sayısal hesaplamalar için planlama ve hesaplama sonuçlarının işlenmesi için bağımsız bir uygulamadır.

HarranCFD grubu akış alanının mesh tasarımında ve snappyHexMesh için gerekli stl dosyalarını oluşturulmasında SALOME yazılımını kullanmaktadır. Ayrıca akış alanının katı model tasarımında FreeCAD yanı sıra yaygın olarak SALOME yazılımını da kullanmaktadır.

ParaView, etkileşimli, bilimsel görselleştirme için açık kaynaklı çok platformlu bir uygulamadır. Veri setlerinin uzaktan görselleştirilmesini kolaylaştırmak için bir istemci-sunucu mimarisine sahiptir ve büyük veri kümeleri için etkileşimli kare hızlarını korumak için ayrıntı modelleri düzeyini oluşturan açık kodlu ücretsiz bir yazılımdır.

HarranCFD grubu simülasyon sonuçlarını değerlendirilmesinde ve raporlanmasında Paraview yazılımını kullanmaktadır. Sizlerde Paraview ile uzaktan HarranHPC bağlanabilir, dosya transferi yapmadan tüm simülasyon sonuçlarınızı değerlendirebilir ve raporlayabilirsiniz. HarranHPC grubu bu husus da gerekli tüm destekleri sizlere verecektir.

FreeCAD, öncelikle herhangi bir boyuttaki gerçek yaşam nesnelerini tasarlamak için yapılmış açık kaynaklı bir parametrik 3D modelleyicidir. Parametrik modelleme, model geçmişinize geri dönüp parametrelerini değiştirerek tasarımınızı kolayca değiştirmenize olanak sağlar. FreeCAD, geometri kısıtlı 2D şekilleri çizmenize ve bunları başka nesneler oluşturmak için temel olarak kullanmanıza izin verir.

İmalat sanayimizin yaşadığı en büyük problemlerden biri katı model tasarım yazılımlarının yüksek lisans ücretleridir. FreeCAD bu sorunu kökten çözebilecek bir alternatiftir. FreeCAD ülkemizde yaygın kullanılan lisanlı yazılımların katı model tasarımı, montaj, hareket simülasyonu, CAD-CAM ve benzeri tüm özelliklerine hatta daha fazlasına sahiptir. HarranHPC grubu bu husus da gerekli eğitim dahil tüm destekleri sizlere verecektir.

Harran üniversitesi Makina Mühendisliği, Osmanbey Kampüsü, Şanlıurfa/Türkiye email:harrancfd@harran.edu.tr

Mesaj kutusundan bize kolayca ulaşabilirsiniz.